Здраве

МОЖЕ ЛИ ЧАЯТ ДА НИ НАВРЕДИ, ВМЕСТО ДА ПОМАГА?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Тук непременно трябва да наблегнем на едно нещо! Различните сортове чай се приготвят прекалено силни. Човешкият организъм се нуждае от известно количество течност включително под формата на чай за всяко активно вещество, което се въвежда в него. Всъщност това вече обяснява всичко. Ако чаят е прекалено силен, организмът получава прекалено много активни вещества в сравнение с приетата течност. Така и най-здравословният чай може да се превърне в натоварване, защото се стига до предозиране на активните вещества. Освен това балансът на твчностите непрекъснато се нарушава, понеже организмът се опитва да разреди силните концентрации.

Той е принуден да изхвърля или отлага ценните активни вещества, което го натоварва. Все някога „сметището“ трябва да бъде разчистено! От тази гледна точка е разбираемо защо постоянно се подчертава, че един чай може да се пие само за определен период от време. Но това важи само за случаите, когато е прекалено силен.
Освен това тялото разполага с чудесен сигнал, който ни помага да разрешим този проблем. Всичко, което има неприятен вкус, е приготвено твърде силно и трябва да се разреди. Ако са прекалено концентрирани, дори най-ценните активни вещества се превръщат в натоварване, ако не и в отрова.

Важно:

Основното правило за приготвянето на чай е, че половин чаена лъжичка смес е напълно достатъчна за един литър вода. За някои дори това разреждане е прекалено силно и им е по-вкусно, когато сместа се залее с два литра вода.*

*(При чая е важно да се съблюдава и съответното му приготвяне: има сортове чай, които се приготвят студени, оставят се да киснат 12 часа, прецеждат се и чак тогава се пият леко затоплени(чайове с дъбилни вещества), Чайове от корени или кори обикновено се кипват за кратко, после се оставят да покиснат и след това се прецеждат. Чайове от цвят или листа на растения се заливат с вряла вода, оставят се да киснат и се прецеждат.)

Никога не бива да се стига дотам чаят да се подслажда с мед или захар, за да бъде годен за пиене. Той трябва да си остане така, както е приготвен. От по-малко значение е дали се пие студен или топъл.
Максимата, че доброто лекарство трябва да бъде горчиво, е напълно погрешна. При доброто лекарство е много по-важно да се внимава за дозировката. Пример за това е закона на Арнд-Шулц за стимулите, който най-общо е формулиран така: слабите стимулиращи средства подбуждат жизнената сила, средните я укрепват, силните я отслабват, а най-силните я парализират. Ето колко погрешна е често повтаряната фраза „колкото по-силно, толкова по-добре“. Трябва ли да се търпят болки, за да бъде постигнат напредък?

Всички, които пренебрегват закона за стимулите – било терапевти, масажисти, здравни консултанти или просто хора, които искат да помогнат на други – не постигат никакъв, да не говорим за траен пспех. Всичко, което е прекалено силно, представлява натоварване за организма.

Коментарите са изключени