Здраве

КОМПРЕСИ С МИНЕРАЛНИ СОЛИ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Когато минералните соли са разтворени, те отлично се поемат от организма през кожата. Винаги трябва да се има предвид, че мехлемите съдържат значително по-малко активни вещества отколкото таблетките. Затова при по-голяма потребност от минерали се предпочита директното им прилагане под формата на компреси. Различаваме два вида директно външно прилагане:
*Налагане на тампони, бинтове от марля или кърпи(компреси), които само са напоени с вода, съдържаща активните вещества(Шуслерови соли).
*Налагане на разтворени таблетки във вид на каша: при пресни рани(ако са твърде големи, да се потърси лекарска помощ)
Кашата се увива в прозрачно фолио за свежо съхранение, за да не изсъхне прекалено бързо, когато я нанесем върху болното място и да задържи водата, служеща като проводник за молекулите на минералните вещества. Този метод е изпитан и при поставянето на напоени тампони, бинтове и кърпи.

Например кашата с Шуслерови соли е много подходяща при изгаряне: Няколко таблетки Ферум фосфорикум N:3 и голямо количество Натриум хлоратум N:8. Кашата се налага върху изгореното място и превържете с марля. Много скоро болката ще отшуми,а след няколко часа престой, няма да има и следа от изгорено, няма да има мехури и зачервявания. Желателно е да лекувате мястото с кашата от Шуслерови соли в продължение на няколко дни за по-добър ефект.

Лактозата в минералните таблетки има положително въздействие дотолкова, доколкото изсмуква вода(плазмолитично действие) и следователно има слаб дезинфектиращ ефект, който е много важен най-вече при приложението на кашата за рани. Ако някой се страхува да нанесе лактозата върху открита рана, може да използва само разтвора. Във всеки случай опитът си заслужава и може да се изпробва върху леки рани.

Коментарите са изключени